Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Starliner společnosti Boeing se měl nedávno dostat k Mezinárodní vesmírné stanici, aby splnil svůj poslední z velkých testů, než bude moci k této stanici vynášet lidi. To nevyšlo, ale stále existuje možnost, že i tento pokus bude uznán. 
pajap (10) | 15.1.20208:52
Třeba je ve státním zájmu kompenzovat Boeingu ztrátu na MAXech.
Mimochodem, jak dlouho že už se řeší ta ­"drobnost­" na letadlech? A vlezli byste jim potom do takto ­"otestované­" rakety? :)
Odpovědět0  0
Mr.GO! (103) | 11.1.202023:17
Nevypadá to jako fair play, a nevěřím, že Space X to tak nechá. Jestliže nasa dala space x stopku poté, co si space x udělala pozemní testy ­( které vyžadovány nebyli, a bohužel se něco stalo­), tak boing by měl provédst test s připojením k iss znovu.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1234) | 10.1.202023:38
Boeing je drahej jako prase, takže mu nadržují. Sojuz je jen o něco levnější, ale je to funkční a cena od rusů je dost přehnaná, řekl bych že spoléhají na to, že jim to šlape a rejžujou, dokud to jde, takže cena může jít hodně dolů. Zatímco ostatní začínají a testují, tak Sojuz kupodivu funguje.
Space X je nejlevnější skoro 2x, ale asi ho nemají rádi, takže je upozaděn.
Odpovědět0  0
Nemo (16) | 10.1.202015:06
Test záchranného systému za letu, který bude příští týden provádět SpaceX je nepovinný ­(držím palce­), každopádně to na mne taky dělá dojem, že NASA poněkud ­"nadržuje­" Boeingu :­-­/ ­- za jednu sedačku zaplatí NASA 90 milionů dolarů, což je téměř dvojnásobek ve srovnání se SpaceX
Odpovědět0  0
honza1616 (3702) | 10.1.202013:18
Boeing ma provedene všechny testy včetne toho přerušeného startu na který se SpaceX teprve chystá?
Mám takový pocit ze oni těch startů tolik neměli.
Ja myslím ze SpaceX je tak trochu trnem v patě NASA protože dokazali něco, na co NASA ani zdaleka nema a to tak rychle navrhnout a zacit používat nove rakety a ještě ušetřit na tom ze se samotné dostanou bezpečně na zem, cekal bych ze státní podnik s tak obrovskym zázemím a technologiemi bude ten prvni co takovy podobny husarsky kousek dokáže, a ona ro dokáže ­"malá­" soukroma firma.
Myslím ze Boingu určitě nadržují a zvýhodňují ho
Odpovědět5  0
madpavel (373) | 10.1.202013:41
Mám z toho podobný pocit... a co se týká testů toho Boeingu, také mně přijde, že jich měli méně, nebo se o nich nepsalo a nebo je dělají jen na papíře.
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3359) | 10.1.202014:16
Boeing provedl test záchranného systému v listopadu, i když ne při letu a zde neznám požadavky či podrobnosti o tom, proč to nemuselo být při letu. Jinak NASA už asi opravdu jedná ve snaze mít pojištěné lety k ISS, protože že by se uvažovalo o dalším využití Sojuzů, o tom jsem neslyšel a ty nasmlouvané budou končit velice brzy. Možná mě někdo opraví.
Odpovědět1  0
honza1616 (3702) | 11.1.202023:25
Jestli Boeing neprovedl test při letu ale jen na zemi, tak je to minimálně dost zvláštní
protože SpaceX prováděli oba testy, připomeňme si pozemní test při kterém tenkrát vybuchl motor a pak ho úspěšně otestovali znovu a teď ten test s oddělením za letu.
A přitom metodika testování obou firem je dost podobná, kapsle mají své vlastní motory, přesněji Starliner využil motory servisního motoru při statickém zážehu a oddělení od rampy podobně jako CrewDragon
a toď vše ?
SpaceX je nucena provést abort­-test i za letu ?? a Boeing nemusí.... chápte co myslím, že ... ? :­)­) :­)­)

Sojuzy jsou pronajaté tuším že do Května, nebyl tady o tom článek ?

taky docela šílené platit 80Mil $ za místo, když SpaceX za 62Mil$ vypraví celou raketu s až 7 lidmi, a to nepočítám externí náklad který muže být uložen v servisním modulu,
nebo posádku 4 lidí a pod nimi náklad který je nutné vést v natlakované kabině, i tak to vychází na 15,5M na hlavu
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.